Toimitus

Raisa Tasanto

RaisaNevalainen_2_web

Raisa on helsinkiläissyntyinen journalisti, luontokuvausjournalismin ammattilainen ja intohimoinen luonnon ystävä, joka on asettunut perheineen Pohjois-Pohjanmaalle. Raisa rakastaa metsää, valokuvaamista ja lukemista. Ammatilliseksi onneksi myös tekstinkäsittely, pilkunviilaaminen ja kirjoittaminen ovat hänen intohimojaan. Raisa on kolmen leikki-ikäisen lapsen äiti ja valokuvauksen kentällä nämä kolme ovatkin vieneet resursseja viime vuosina. Lasten valokuvataiteellinen ilmaisu ja luontosuhde ovat toisaalta uusia osa-alueita, joista Raisa on kiinnostunut. Hän on yksi Lumon perustajista ja Suomen Ammattiluontokuvaajien jäsen. Kuva: Tommi Tasanto.
raisa.tasanto(at)lumolehti.fi
p. 040 5309391

Jukka Palm

Jukka Palm

Jukka on ammattiluontokuvaaja, journalisti, eräopas ja arkeologi. Hän on aiemmin tehnyt muun muassa Luontokuva-lehteä ja ollut mukana Luontokuvauksen käsikirjan työryhmässä. Kaikenlainen kuvaaminen kiinnostaa häntä, mutta parhaiten Jukka viihtyy kuitenkin matelijoiden ja sammakkoeläinten parissa ja muinaisjäännösten liepeillä. Helsingissä syntynyt kuvaaja on kotiutunut Turkuun, maailman upeimman saariston äärelle. Saariston kuvaaminen kaikkina vuodenaikoina, erityisesti melontakauden aikana on lähellä sydäntä. Hän on yksi Lumon perustajista ja Suomen Ammattiluontokuvaajien jäsen. Kuva: Raisa Tasanto.
jukka.palm(at)lumolehti.fi
p. 044 0161326

Vakituiset avustajat

Hannu Hautala

HannuHautala_web

Suomalaisen luontovalokuvauksen uranuurtaja Hannu Hautala tunnetaan erityisesti lintukuvistaan ja Koillismaan luonnon ikuistajana. Tuottelias kuvaaja on ehtinyt julkaista yli 50 teosta. Hannu kuvaa ja vaikuttaa luontokuvauksen kentällä edelleen aktiivisesti, vaikka vetelät suot ja korkeista puista kuvaukset hän on jo jättänyt nuoremmille.
Hannu nousi suuren yleisön tietoisuuteen kuuluisalla valokuvallaan Kotkat parittelevat, joka valittiin vuoden 1973 lehtikuvaksi. Hänelle oli jo tuolloin myönnetty valokuvataiteen valtionpalkinto ja sittemmin hän saanut kymmeniä palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa filosofian kunniantohtorin arvon Oulun yliopistosta vuonna 2002. Vuonna 2003 Hannulle myönnettiin Suomen valokuvajärjestöjen keskusliiton Finnfoto-palkinto ja 2010 Fritz Steiniger -palkinto, joka on Saksan luontokuvaajien yhdistyksen GDT:n korkein tunnustuspalkinto. Se myönnetään valokuvaajille, jotka ovat antaneet merkittävän panoksen luontovalokuvauksen hyväksi yleisesti. Vuonna 2012 Hannulle myönnettiin tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto ja Pro Finlandia -mitali vuonna 2014. Hänen nimeään kantava Suomen ensimmäinen luontokuvakeskus, Hannun Jäljet – Hannu Hautala luontokuvakeskus sijaitsee kuvaajan kotikaupungissa Kuusamossa, matkailukeskus Karhuntassun yhteydessä. Myös Hannu on Suomen Ammattiluontokuvaajien jäsen.

Peter Cairns

Peter_Cairns

Skotlannin Ylämaalla asuva Peter on ollut ammattiluontokuvaaja jo yli 15 vuotta. Hän on yksi Wild Wonders of Europe -hankkeen perustajista. Hän johtaa perustamaansa voittoa tavoittamatonta hanketta The Wild Media Foundationia, joka on maineikkaan Tooth & Claw -petoeläinprojektin sekä 2020VISION -multimediaprojektin taustavoimana. Peter on myös luontokuvauksen merkitystä luonnonsuojelutyössä painottavan International League of Conservation Photographers -verkoston (ILCP) jäsen.
www.northshots.com
Twitter: @northshots

Markus Varesvuo

markus_varesvuo

Markus on erikoistunut läntisen palearktisen alueen lintuihin. Hänelle tyypillisiä ovat käyttäytymis- ja toimintakuvat. Lintuja omassa ympäristössään kuvaten Markus pyrkii sekä dokumentoimaan lintujen biologiaa, että tekemään lintuja tutuiksi suurelle yleisölle. Hän toivoo voivansa kuvillaan välittää sitä iloa ja nautintoa, jota itse kokee luonnossa lintujen parissa. Kirjaprojekteissa hänelle on tärkeää visuaalisuus ja elämyksellisyys. Markus kuuluu Suomen Ammattiluontokuvaajiin ja on kuvannut työkseen vuodesta 2005. Hän on myös yksi suomalaisista Wild Wonders of Europe -hankkeen kuvaajista ja hänen kuviaan käytetään laajalti linnustonsuojelutyössä ympäri Eurooppaa. Lukuisissa kansainvälisissä kisoissa, kuten World Press Photo, palkittu Markus pitää aktiivisesti myös näyttelyjä.
www.lintukuva.fi

Jukka Lehtonen

jukka_lehtonen

Jukka kuvaa luontoa monipuolisesti kulttuurimaisemista hyönteisiin. Makrokuvaus on hänelle erityisen läheinen luontokuvauksen osa-alue. Jukka onkin kirjoittanut ja kuvannut teoksen Sarvia muttei hampaita – Hyönteiset lähikuvassa, ja ollut mukana Luontokuvauksen käsikirjan teossa. Jukka on kirjoittanut lukuisia luontokuvausaiheisia artikkeleita useisiin julkaisuihin sekä ollut laatimassa oppikirjoja. Hän pitää myös kuvaesityksiä ja näyttelyitä. Kuva: Marja Haapio.
www.jukrama.fi

Antti Haataja

AnttiHaataja

Antti on freelanceluontokuvaaja, jonka juuret ovat tukevasti Saamenmaalla, Euroopan pohjoisella reunalla Arktisen Jäämeren äärellä. Hän on erikoistunut pitkiin, jopa kuukausien mittaisiin kuvausretkiin arktiselle tundralle, jossa kaamoksen hämärässä leiskuvat revontulet ja kesällä loistaa keskiyön aurinko. Luonnon loputon monimuotoisuus ja kauneus kietoutuvat osaksi pohjoisen jokapäiväistä elämää. Kuvillaan Antti haluaa vakuuttaa meidät, että tuo kauneus, jota ilmastonmuutos ja luonnonvarojen riistävä hyväksikäyttö uhkaavat, on säilyttämisen arvoista.
www.anttihaataja.wordpress.com
www.anttihaataja.kuvat.fi

Lassi Rautiainen

LassiRautiainen_kuva_JaniHyvonen_Web

Lassi on kuvaussafarien järjestäjänä uranuurtaja Suomessa. Vuodesta 1991 hän on tarjonnut muille kuvaajille mahdollisuuksia suurpetojen kojukuvaukseen. Pioneerityö petokuvauksen parissa poiki Vuoden Luontokuva 2007 -palkinnon otoksella susien hätyyttämästä karhusta. Lassi on yksi suomalaisista Wild Wonders of Europe -hankkeen kuvaajista. Hän on kuvittanut yli 20 teosta ja ollut mukana tekemässä Luontokuvauksen käsikirjaa. Lassi on Suomen Ammattiluontokuvaajien jäsen ja ahkera esiintyjä. Hän on pitänyt kuvaesityksiä 15 maassa ja on myös arvostetun Kuusamo Nature Photo -tapahtuman pitkäaikainen taiteellinen johtaja. Kuva: Jani Hyvönen.
www.wildfinland.org

Juan Carlos Claros Cruz

juancarlos

Espanjan Malagassa syntynyt Juan Carlos on kuvannut 20 vuotta, viimeiset neljä vuotta pääosin Suomessa, missä hän perheineen nykyään asuu. Lähimpänä kaikkiruokaisen kuvaajan sydäntä on liikekuvaus. Sen tekninen haastavuus kiehtoo. On sanoinkuvaamattoman hieno tunne, kun pystyy hallitsemaan eläimen liikkeen täydellisen pysäyttämisen haluamallaan hetkellä. Kuten kuningaskalastajan, jonka siiveniskuja ihmisen silmä ei edes erota. Mitä haastavampi kuvauskohde ja tekniikka, sitä parempi. Juan Carlos käyttää usein infrapunalaukaisinta ja montaa salamaa yhtä aikaa. Monesti hän rakentaa ikään kuin studion luontoon, käyttää paljon aikaa totuttaakseen eläimet itseensä ja kokeilee runsaasti erilaisia sommitelmia ja kuvakulmia. Tärkeää onkin koko kuvausprosessi, ei vain lopputuloksena saatu kuva.
Suomen metsät, vesistöt ja eläimet inspiroivat Juan Carlosia. Hän onkin ehtinyt jo niittää menestystä myös uudessa kotimaassaan. Juan Carlos palkittiin sarjavoittajana sekä yleisön suosikkina Vuoden Luontokuva 2013 -kilpailussa.

Jouni Klinga

jouni_RGB_web

Jouni on ollut luontokuvausalan yrittäjä vuodesta 1994. Hän pyörittää Suomen Kuvausmatkat -yritystä ja vie kuvauksesta innostuneita ympäri maailmaa toinen toistaan upeampiin luontokohteisiin. Jouni on Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n perustavan kokouksen koollekutsuja. Hän on toiminut myös muun muassa Suomen Luonnonvalokuvaajat ry:n pitkäaikaisena puheenjohtajana, Luontokuva-lehden päätoimittajana ja Vuoden Luontokuva -festivaalin taiteellisena johtajana.
www.kuvausmatkat.fi

Petra Draškovič Pelc

Slovenialainen Petra on utelias luonnontutkija, ammattivalokuvaaja, innokas matkailija, turistiopas, luonnonystävä ja taitava kirjoittaja. Hänellä on myös tohtorintutkinto biolääketieteessä. Petra rakastaa seesteisyyttä, eristyneisyyttä ja valoa villeissä luonnonpaikoissa, kuten Slovenian kauniissa ja koskemattomassa metsässä Kočevskossa. Yrityksensä ARS NATURAE myötä hän ilmaisee rakkauttaan luontoa ja luonnonsuojelua kohtaan.
www.petradraskovic.com

Anna-Liisa Pirhonen

Anna-Liisa Pirhonen on Etelä-Karjalassa asuva luontovalokuvaaja ja journalisti. Hän on harrastanut luontovalokuvausta vuodesta 2004 lähtien. Hän kuvaa talvisin lintuja ja kettuja, kesällä kuvauskohteeksi tulevat lisäksi kasvit ja hyönteiset. Anna-Liisa haluaa kuvillaan kertoa, mitä luonto hänelle merkitsee, ja kuinka kaunista ja vaihtelevaa suomalainen luonto on. Hän ei etsi luonnosta harvinaisuuksia, vaan elämyksiä, kauneutta ja voimaa.

Staffan Widstrand

staffan_Kuva_Liisa_Widstrand

Staffan vuorottelee Jounin Klingan kanssa ulkomaankirjeenvaihtajana. Hän on tunnetuin ruotsalainen ja pohjoismaalainen luontovalokuvaaja maailmalla ja joka tapauksessa yksi maailman parhaita ja monopuolisimpia kuvaajia. Hänet tunnetaan erityisesti Wild Wonders of Europe ja Wild Wonders of China -hankkeiden keulahahmona. Staffanin kanssa pääsemme myös kulkemaan Kiinan luonnon ihmeiden äärelle, mittavan Wild Wonders of China -projektin edetessä. Kuva: Liisa Widstrand.
www.staffanwidstrand.se

Kari Niemeläinen

Kari_Niemelainen_Web

Karia kiinnostaa luonto kokonaisuutena. Suomen monipuolinen luonto vuodenaikojen vaihteluineen tuottaa hänelle jatkuvasti iloa. Sydäntä lähellä on luonnollisesti myös Kanada, Karin entinen kotimaa. Kaukokohteista ovat sykähdyttäneet etenkin Tansania ja Botswana. Kari toimi yli neljä vuotta Suomen Luonnonvalokuvaajien järjestösihteerinä vastaten lukuisista käytännön järjestelyistä mm. Vuoden Luontokuva -tapahtumissa. Aktiivisena Suomen Ammattiluontokuvaajien jäsenenä hän opettaa valokuvausta ja kuvankäsittelyä sekä vetää kuvausmatkoja. Kuva: Erja Niemeläinen.
www.niemelainen.kuvat.fi

Lasse Kurkela

Lasse Kurkela_netti

13-vuotias joukkojen vahvistus Kauniaisista aloitti Lumon vakituisena avustajana alkuvuodesta 2016. Aktiivisesti luonnossa liikkuvan ja luontokuvaavan perheen kuopus Lasse on palkittu liki main kaikissa merkittävissä kansainvälisissä luontokuvauskilpailuissa, joita on. Nuori kuvaaja on jo 10-vuotiaana pokannut kunniamainintoja Lontoossa maailman parhaimmista luontokuvista tunnetussa kansainvälisessä Wildlife Photographer of the Year -kilpailussa. Kuva: Heikki Kurkela.
lassekurkela.kuvat.fi

Arto Leppänen

 

 

 

 

 

Arto Leppänen on turkulainen luontokuvaaja, joka innostuu aiheesta kuin aiheesta. Viime vuosina hänen kuvaamisensa on painottunut yhä enemmän uhanalaisiin lajeihin. Arto haluaa käyttää kuviaan luonnonsuojelun edistämiseen ja johtaa myös Baltic Sea Enterprise Oy:ta, joka on erikoistunut erilaisten suojeluhankkeiden organisoimiseen. Yritys hallinnoi myös Luonnonvoimat -yhteisöä, jonka jäseneksi voi kuka tahansa luonnosuojelusta kiinnostunut liittyä. Arto on kunnostautunut myös Varsinais-Suomesta uusina lajeina tavattujen vihersammakoiden ja hietasisiliskon maastokartoituksissa.

http://arton.matkassa.com/index.php