Sergey Gorshkovin ennennäkemättömän laaja näyttely Espoossa – Sergey Gorshkov’s exhibition first time in Helsinki metropolitan area


Sergey Gorshkovin ennennäkemätön valokuvanäyttely Katoava maailma on esillä Sello Galleriassa Espoon Leppävaarassa 31.7.2017 saakka. Näyttelyyn on maksuton pääsy.


Venäjän tunnetuimman luontokuvaajan Sergey Gorshkovin henkeäsalpaava valokuvanäyttely Sellon Galleriassa vie upeisiin ja uhattuihin arktisiin maisemiin. Ruskeakarhujen valtakunnassa Siperiassa ja jääkarhujen Wrangelinsaarella luonto on villiä ja koskematonta, eivätkä eläimet siellä osaa pelätä ihmistä.
Näyttely esittelee ennennäkemättömän laajasti Suomessa Gorshkovin työtä ja hänen kuviaan on nyt ensimmäistä kertaa esillä pääkaupunkiseudulla. Gorshkov on yksi maailman merkittävimmistä arktisen luonnon kuvaajista. Hänelle on tyypillistä paneutua aiheisiinsa perusteellisesti ja etsiä uusia kuvaamistapoja. Hän oli esimerkiksi ensimmäinen, joka kuvasi karhuja veden alla. Kärsivällisen työn myötä kuvissa aistii vahvasti eläinten intiimin läsnäolon.
Pinta-alaltaan hieman Suomea suurempi Kamtšatkan niemimaa itäisimmässä Siperiassa on yksi maailman suurimmista ja koskemattomimmista erämaa-alueista. Tuliperäisen alueen kesytön luonto teki Gorshkoviin lähtemättömän vaikutuksen ja hän kertoo palaavansa Kamtšatkaan yhä unissaan, vaikka kuvausmaisemat ovat jo vuosia sitten vaihtuneet Venäjän arktisemmille alueille. Näyttelyssä nähdään kuvia myös syrjäiseltä Wrangelinsaarelta, joka sijaitsee Pohjoisella jäämerellä Tšuktšimeren ja Itä-Siperian meren välissä. Asumattomalla saarella on maailman tihein jääkarhupopulaatio ja sadat jääkarhuemot synnyttävät siellä vuosittain poikasensa.
Katoavan luonnon suojelu ja sen puolesta puhuminen on tärkeää Gorshkoville, eikä hän kaihda kuvien käyttämistä kannan ottamiseen. Kun hän kohtasi Wrangelin upeita eläimiä, jääkarhuja, tunturipöllöjä ja naaleja, neuvostoarmeijan hylätyn tukikohdan siivottomuuden keskellä, hän julkaisi kuvat ja niistä syntyneen julkisen keskustelun myötä aluetta alettiin siivota.
Gorshkov on syntynyt vuonna 1966 Itä-Siperiassa, Jurtyn pikkukaupungissa Trans-Siperian rautatien varressa. Lapsuudenkodissa ei ollut TV:tä, vaan viihdykkeet löytyivät ulkoa luonnosta. Öljyalalla uraa tehnyt Gorshkov luopui päivätöistään 2000-luvun puolivälissä ja omistautui täysin valokuvaamiselle. Hän on entinen metsästäjä, joka puhuu kameran kanssa tähtäilyn puolesta ja trofee-metsästystä vastaan. Hän on ensimmäinen National Geographiciin kiinnitetty venäläinen valokuvaaja ja kaksinkertainen Venäjän Vuoden luontokuvaaja. Hän on saanut useita palkintosijoja myös maailman arvostetuimmassa luontokuvakilpailussa Wildlife Photographer of the Year.
Näyttelyssä on myös musiikin säestämät multimediaesitykset, jotka vievät valokuvaajan mukana Kamtšatkaan ja Wrangelinsaarelle sekä katsottavana Suomessa ennennäkemätön dokumentti. Dokumentti esitetään myös Sellon kirjastossa 7.6. ja 12.7., alustuksella ja opastetulla galleriakäynnillä höystettynä.

Valokuvanäyttely liittyy Sergey Gorshkovin hiljattain suomeksi ja englanniksi ilmestyneisiin teoksiin Kamtšatkan karhut, Arktinen helmi – Wrangelinsaari, Odyssey through Kamchatka ja Arctic Pearl Wrangel Island (Lumo Publishing 2016).
Tälläkin hetkellä kuvausmatkalla oleva Gorshkov käy usein kuvaamassa myös Suomessa. Kun hän tänä keväänä oli Pohjois-Suomessa tulevia projektejaan varten kuvaamassa, signeerasi hän rajoitetun erän kirjoja ja taidejulisteita, joita on saatavana näyttelystä.

Näyttely on avoinna Galleria Sellossa (Kauppakeskus Sellon III krs.) 31.7.2017 saakka:
ma–pe klo 12–20,  la klo 10–18 ja su klo 12–17.

Sergey Gorshkov’s breathtaking photo exhibition at Sello’s Gallery at Leppävaara in Espoo, Helsinki metropolitan area, takes you to the spectacular and threatened Arctic landscape. In the kingdom of brown bear in Siberia and the polar bear in Wrangel Island at the Arctic Ocean, nature is wild and untouched, and animals don’t know to fear people.
The exhibition has works from Gorshkov that are unforeseen in Finland before, and his photographs are being visible for the first time in the Helsinki metropolitan area. Gorshkov is one of the world’s recognised arctic nature photographers. The photo exhibition is related to Sergey Gorshkov’s recently published works in Finnish and in English, Kamtšatkan karhut, Arktinen helmi – Wrangelinsaari, Odyssey through Kamchatka and Arctic Pearl Wrangel Island (Lumo Publishing 2016).
Gorshkov has often photographed in Finland. When he was recently photographing for his future projects in Northern Finland, he signed a limited edition of books and fine art prints that are available from the exhibition.

Sergey Gorshkov’s photography exhibition at Sello Gallery in Espoo until 31.7.2017. Free entry.
Opening hours: Mon-Fri 12–20, Sat 10–18, Sun 12–17.
(www.sello.fi)

Author: Raisa Tasanto

Share This Post On