Päiväleirejä lapsille Ruissalossa kesällä 2017


Lumon tekijät vetävät luontoon ja valokuvaukseen keskittyviä päiväleirejä lapsille.

Kurssiesittely:
Päiväleirillä lapset tutustuvat monipuolisesti lähiluonnon kasveihin ja eläimiin sekä oppivat perusasioita valokuvaamisesta kahden luontojournalisti-kuvaajan johdolla. He oppivat saamaan enemmän irti omasta kännykästään ja pääsevät opettelemaan kuvaamista myös pokkarilla. Kurssin ajaksi kukin lapsi saa käyttöönsä henkilökohtaisen muistikortin, jolla päivän kuvasaalis kulkee näppärästi kotiväen ihasteltavaksi. Kädestä pitäen tapahtuvan opetuksen ohella leirillä ihastellaan lähiluontoa ja kuvataan myös Polaroid-kameroilla, joista jokainen saa kotiinviemisiksi muistokuvia.
Kasvitieteellisessä puutarhassa ja lähiretkillä harjoittelemme opeteltuja asioita käytännön harjoituksin, ohjatusti ja turvallisesti. Opimme joka päivä uusia asioita retkeilystä lähiluonnosta sekä kasveista ja eläimistä. Havainnoimme maastoa ja sään salliessa pidämme luonnon helmassa myös pienen lepotauon, luontotarinoita ääneen koko porukalle lukien. Kännykkäkamera riittää mainiosti kurssin kuvaustehtäviin. Oma kamera ei ole pakollinen, mutta jos sellainen on, se kannattaa ottaa mukaan. Kurssilla edetään leppoisasti lapsille sopivaan tahtiin evästaukoineen ja lukuhetkineen.

Kenelle:
Leiri sopii luonnosta ja valokuvaamisesta kiinnostuneille. Se on suunnattu kouluikäisille. Myös syksyllä koulun aloittava voi osallistua. Koska ryhmäkoko pidetään pienenä ja mukana on kaksi ohjaajaa, voidaan yksilöllistä opetusta antaa eri-ikäisille tarpeen mukaan.

Missä ja milloin:
Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ulkoalueilla (Ruissalon puistotie 215) ja kävelymatkan päässä olevilla ympäröivillä alueilla.
Elokuun leiri, 3 päivää: 2.–4.8.2017. Ilmoittautuminen 27.7. mennessä.
Minimiosallistujamäärä 6, maksimiosallistujamäärä 12.

Järjestäjä:
Kurssin järjestäjinä ja ohjaajina toimivat luontoon erikoistuneen kuvalehden Lumon toimittajat Raisa Tasanto ja Jukka Palm.

Kurssin aikataulu ja ohjelma:
Kurssin ohjelma on suuntaa antava. Luontokuvaukseen kuuluu, että sää, jonkun eläimen ilmaantuminen alueelle tai jonkin kasvin kukkiminen voi laittaa suunnitelmia uusiksi. Kunakin päivänä on oma aiheensa, johon myös kuvaustehtävät liittyvät. Aiheita ovat sommittelu, valo, kukat ja kasvit, ötökät ja linnut. Lähiretkikohteita ovat Choraeuksen lähde, Rantapromenadi lintuineen ja lampaineen, Kansanpuisto, tammilehto ja tykkipatterin alue.

Päiväkohtainen aikataulu:
Leirin tuloajat ovat joustavat ja opetus retkineen ja tehtävineen tapahtuu leppoisaan tahtiin. Mahdollisuus ohjattuun saapumiseen bussilla 8 Kauppatorilta aikuisen kanssa. Bussi lähtee 7.55 Kauppatorilta, pysäkiltä T39, Eerikinkadun ja Aurakadun kulmasta.
Klo 8–10 liukuva saapumisaika.
– Vapaamuotoista kuvaamista ja yhdessäoloa.
Klo 9–16 ohjelmallinen leiriaika.
– Päivän aiheen esittely.
– Luontokirjatuokio.
– Päivän aiheeseen liittyviä harjoituksia puutarhan alueella.
– Puolilta päivin lounas (Cafe Vanha Tammi).
– Pötköttelyä ja rauhoittumista luontokirjojen ja ääneenlukutuokion parissa lounaan jälkeen.
– Retki kävelymatkan päähän puutarhasta.
– Kuvaustehtäviä ja luonnon havainnointia.
– Omia eväitä ja juomaa saa ja kannattaa ottaa mukaan, sillä evästelemme myös maastossa.
Liukuva kotiinlähtöaika klo 15–18.
– Rentoa kuvaamista, päivän kuvasaaliin tutkiskelua, lueskelua, evästelyä ja retkeilyä puutarhan alueella.
Tarkempi ohjelma ja varustautumisohjeet, muun muassa säänmukaisesta pukeutumisesta, lähetetään osallistujille lähempänä ajankohtaa. 

Kurssin hinta:
Viiden päivän leirin hinta on 170 euroa ja kolmen päivän leirin 105 euroa (sis. alv 24 %). Ne sisältävät:
– Viiden tai kolmen päivän leirin kahden luontokuvausammattilaisen johdolla.
– Päivittäisen lounaan Vanhan Tammen kahvilassa.
– Erilaisten kameroiden kokeilua.
– Muistikortin kameraan, kuvia ja kuvatulosteita.
– Mikko Pylkön opaskirjan Kuvaa kännykällä ja tabletilla, johon tutustutaan leirin aikana.
Sisarusalennus saman perheen toisesta lapsesta jne. -15 %.
Kurssilaisia ei vakuuteta järjestäjän toimesta.

Ilmoittautuminen:
– Kurssi järjestetään, jos on vähintään 6 osallistujaa.
– Sitova ilmoittautuminen tapahtuu ilmoittautumalla verkkokaupassa tai sähköpostitse ja maksamalla lasku, joka toimitetaan ilmoittautuneille, kun kurssilla on kuusi lasta.
Verkkokauppa on osoitteessa www.lumostore.fi => Lasten päiväleirit, www.lumostore.fi/21-lasten-paeivaeleirit. Voit ilmoittaa lapsen myös sähköpostitse, osoitteeseen jukka.palm@lumolehti.fi.
– Kysy myös päiväkävijämahdollisuutta.

Peruutusehdot:
Ilmoittautuminen on sitova, eikä leirimaksua palauteta, jos osallistuja peruu tulonsa jälkeenpäin, poikkeuksena sairastapauksissa lääkärintodistuksella 70 % palautus. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle. Mikäli kurssi jostain syystä peruuntuisi, palautetaan osallistujamaksu täysimääräisenä.

Lisätiedot: Jukka Palm, jukka.palm@lumolehti.fi, p. 044 016 1326.
Lataa PDF.